top of page

Нові схеми обману українців за кордоном

Оновлено: 28 лист. 2021 р.

Актуальні дві схеми обману українських заробітчан за участю шахраїв та банків на які майже завжди потраплять українці.

Схеми обману українців за кордоном
Нові схеми обману українців за кордоном

Перша схема працю так. Коли ви знаходитеся за кордоном, то ви можете отримати дзвінок від людини яка на російській мові представиться вам представником банку та повідомить вам, що з вашого рахунку в банку наприклад Millennium щойно списалися кошти, якщо це робили не ви, то вони зможуть протягом декількох хвилин цю операцію відмінити.


Ось тут починається дуже хитра та цікава схема тому, що якщо вийшло так, що у вас рахунок відкритий в іншому банку, не в банку Millennium і ви їм про це скажете при чому ви не будете їм називати в якому саме банку у вас відкритий рахунок, то вони скажуть вам, що вини розуміють та знають, що у вас рахунок відкритий в іншому банку і вони спробують знову вгадати та назвуть банк наприклад PKO Polski але вони телефонують до вас з банку Millennium тому, що кошти відправилися на рахунок одержувача який відкритий саме в нашому банку, тобто в банку Millennium. До речі точну суму яка була відправлена вони також ніколи не називають.


Виходить, що вони роблять все дуже тонко та продумано тому, що навіть якщо вони не вгадають з першого разу ваш банк, то у більшості випадків вони вгадають його з другого тому, що в Польщі досить мало популярних банків і вгадати там дуже просто, особливо з другого разу. Коли вони вгадають ваш банк, то вони знову-таки вам скажуть, що вони прямо зараз можуть відмінити цю операцію. Для цього вони попросять у вас назвати ваше ім'я та прізвище, вашу дату народження, адресу проживання та ключове слово. При цьому на всі ваші заперечення вони будуть казати, що от вони прямо зараз перед собою бачать вашу картку і їм потрібно щоб ці дані назвали саме ви.


Запам'ятайте - ніколи і ні при яких обставинах не називайте ваші дані тим людям які вам телефонують першими. Також вас можуть попросити назвати не ваші особисті дані, а всього лиши для того щоб відмінити так звану операцію, вони попросять номер вашої картки, термін її дії та три цифри на звороті вашої карти які називаються CVV-кодом який є абсолютно на кожній банківській карті. І найголовніше тут це ось цей CVV-код, його не можна повідомляти тому, що тоді у шахраїв буде змога оплати вашою картою на різних інтернет ресурсах які не потребують верифікації.


Якщо так вийшло, що ви по незнанню назвали свої особисті дані або дані вашої карти, то після цього відразу зателефонуйте до банку в якому у вас відкритий рахунок та повідомте їм про цю ситуацію щоб вони тимчасово заблокували вам картки для переказу коштів та для оплати в інтернеті.

Друга схема стосується всіх без винятку українців які мають картку або відкритий рахунок в будь-якому іноземному банку. Але так як українці найчастіше виїжджають саме в Польщу, то ми розповімо як це все відбувається на прикладі саме польських банків. Ця схема абсолютно однаково працює в чеських, німецьких та всіх інших банках.


Так от коли ви наприклад ідете в Польщу на роботу на офіційне працевлаштування, то вам роботодавець в обов'язковому порядку відкриває банківську карту в одному із тих польських банків з яким він співпрацює. Тут ніяких проблем поки що не має тому, що ви на цю банківську карту отримуєте свою заробітну плату і цими грошима користуєтеся або просто їх знімаєте. Те саме відбувається коли ви перебуваючи за кордоном вирішили прости для себе відкрити банківську карту щоб покласти туди кошти та зручніше оплачувати різні покупки. Це також досить зручний спосіб і тут також поки що ніяких проблем не має.


Проблеми починаються тоді коли ви повертаєтеся в Україну і починається все з того, що кожного місяця банк просто так починає списувати у вас кошти. При цьому більшість людей навіть цього не помічають тому, що в Польщі ніколи ніяких списань не було, тоді чому тут в Україні вони мали б починатися.


А справа вся в тому, що у всіх банків є така умова, що у більшості карток кожного місяця проводиться списання коштів, але якщо по цьому рахунку буде рух коштів, то ніяких списань не буде. А так як людині на цю картку кожного місяця приходила заробітна плата або вона просто оплачувала цією карткою свої покупки, то відповідно ніяких списань у неї ніколи не було і вона про це просто навіть могла не знати.


Зрозуміло, що після повернення в Україну банківський рахунок майже ніхто не перевіряє, про нього більшість людей просто забуває. Це насправді дуже велика помилка тому, що руху коштів вже там більше не має і кожного місяця банк може списувати у вас від 50zł до 150zł в залежності від того якого типу у вас була відкрита карта. І він буде робити це до того часу поки ви не втратите всі ті кошти, що у вас там були.


Це ще не всі помилки людей. Ще одна велика помилка у людей полягає в тому, що вони думають якщо після приїзду в Україну зняти всі кошти з цієї картки так щоб там взагалі був нуль, то відповідно ніяких втрат у них більше не буде. Але це також велика помилка тому, що роботодавці в більшості випадків випускають для своїх працівників не звичайні, а саме кредитні картки тому, що в першу чергу так вигідніше для статистики самого банку. Так от навіть коли у вас на балансі буде повний нуль, то банк має право знімати кошти до кредитного ліміту. І навіть якщо він там буде у вас не великим тому, що ви іноземець, а для іноземців ніхто відразу великі ліміти не відкриває, то все одно погодьтесь дуже не приємно потім дізнатися, що ваш баланс вже зайшов у мінус.


Щоб всіх цих неприємних ситуацій у вас не було ми рекомендуємо вам відразу прочитати договір який вам обов'язково видадуть на руки разом із вашою карткою або спитати про це в представника банку щоб відразу дізнатися про всі ці нюанси і зробити все це бажано ще на території Польщі.


Найчастіше запитання більшості людей:

"А що мені буде якщо навіть банк в мене зніме ці кошти, баланс в мене буде від'ємний? Я все одно не буду користуватися цим банком, цією картою, поповнювати її також я не збираюся. От є в мене на балансі якийсь там мінус, то нехай собі й буде."

Пояснюємо - станом на сьогодні навіть якщо у вас буде заборгованість перед польським або іншим іноземним банком, то ніяких суттєвих проблем ви не отримаєте. Тобто вам не зможуть заборонити перетнути кордон і так само вас не змусять примусово ці кошти віддавати. Але проблеми вас можуть чекати в іншому, наприклад якщо ви вирішите знову поїхати на роботу в Польщу і ваш роботодавець буде співпрацювати з тим банком в якому у вас заборгованість, то вам нічого не залишиться як погасити вашу заборгованість. Навіть якщо ви відкриєте там іншу картку на якій не буде заборгованості, то як тільки туди зарахується ваша зарплата, банк може автоматично частину взяти і погасити вашу поточну заборгованість. Тобто в будь якому разі банк у вас свої кошти забере.


Важливо нагадати, що в 2022 році планується запуск бази "ETIAS". Можливо тоді крім грубих правопорушень туди будуть передаватися заборгованості перед банками та інші такі дрібні правопорушення. Це знову-таки може створити вам багато нових проблем. Тому не ризикуйте, слідкуйте за своїм балансом, а ще краще просто заблокуйте свою карту, якщо ви нею не користуєтеся. Поділіться цією інформацією із рідними, друзями, знайомими, щоб вони мали змогу знати про ці ситуації та зберегти свої нерви, час та гроші.


71 перегляд0 коментарів
bottom of page