top of page

Важливі зміни для іммігрантів у Польщі після внесення поправок до закону «Про іноземців»

Радою Міністрів Польщі 19 жовтня було затверджено законопроект про внесення змін до закону "Про іноземців".

Рада Міністрів Польщі затвердила законопроект про внесення змін до закону "Про іноземців"
Важливі зміни для іммігрантів у Польщі після внесення поправок до закону «Про іноземців»

Мета даного нововведення спростити процедуру легалізації перебування іноземців у країні, а також процес їхнього працевлаштування.


За останні роки збільшилася кількість іммігрантів бажаючих легалізуватись у Польщі. Цей процес вигідний для польських підприємців, які відчувають гострий дефіцит персоналу. Таким чином, новим ухваленим законопроектом уряд відреагував на потреби місцевого бізнесу та спростив процедуру легалізації роботи іноземних громадян та їх перебування у Польщі загалом.


Які зміни пропонуються у новому законопроекті


Насамперед, іноземцям які подають заяви на карти czasowego pobytu, тобто ВНЖ – немає необхідності доводити, що у них є місце проживання на території країни (Договір про оренду житла або прописка, тобто Meldunek), а також джерело регулярного доходу. Однак наявність мінімального доходу в Польщі все ж таки є обов'язковим. Нагадуємо, що мінімальна заробітна плата у 2022 році в Республіці Польща становитиме 3000 злотих на місяць.


Поправки передбачають також зміни щодо отримання ВНЖ при зміні роботодавця


Якщо ви змінили роботодавця та плануєте поміняти вашу карту czasowego pobytu, то тепер ця послуга стає платною. Розмір гербового збору та умови його оплати наразі не уточнюють.


Спрощення отримання довгострокових дозволів на роботу - Zezwolenie


Раніше Zezwolenie видавали на три роки - тепер пропонується збільшити термін його дії до п'яти років. Позитивні зміни торкнулися терміну видачі короткострокових дозволів на роботу. Найчастіше виданий тип дозволів громадянам. Їхній термін дії хочуть збільшити з 6 до 24 місяців.


Також пропонується прискорити процедури отримання карт по роботі для співробітників стратегічних польських підприємств.



25 переглядів0 коментарів
bottom of page