top of page

Люди приходять сюди щоб покінчити з життям. Ліс Аокігахара в Японії

Ліс Аокігахара, що знаходиться на північному схилі вулкану Фудзі, безумовно ще одне з численних, унікальних, містичних та загадкових місць нашої планети. Друга назва лісу Дзюкай. Тільки один той факт, що цей ліс сформувався на вулканічній породі уже надає йому особливої ознаки та привабливості.


Фотоілюстрація: ліс самогубців Аокігахара в Японії
Фотоілюстрація

Про це місце

Це місце є священним для японців. Загальна площа лісу становить близько 35 км.кв. Рельєф лісу досить скелястий тут можна зустріти численні печери та лавові тунелі. Також це дуже тихий ліс через високу густину дерев та самого лісу. Не зважаючи на багату флору та фауну, він є досить молодим лісом, котрому налічується всього біля 1200 років. Ліс Аокігахара має багату історію, пов'язану з міфами, легендами і фольклором.


Безумовно Аокігахара - це досить відома природна пам'ятка Японії. Але ця пам'ятка сповнена страждань, суму та печалі. Саме з цим у більшості японців асоціюється це місце. Цей надзвичайно красивий ліс за своєю природою є одним з найпопулярніших місць у світі куди люди приходять, щоб здійснити самогубство. Чому люди обирають саме це місце для того, щоб звести рахунки з життям?


Історія лісу Аокігахара

Історично та культурно так склалося, що ліс був завжди пов'язаний з такими поняттями як смерть, біль та страждання. У давнину у цьому лісі люди практикували таке культурне явище як "Убасуте" - це нібито старовинний японський звичай, котрий полягав у тому, що людей похилого віку відправляли у подібні місця на голодну смерть, якщо їхня сім'я та родичі не мали ресурсів для того щоб прогодувати їх. І при цьому у сім'ї були новонароджені або малолітні діти, котрі також самі себе прогодувати ще не могли. Виходить це свого роду така жертва для виживання майбутніх поколінь.


Традиційно цей ліс завжди асоціювався у людей з японською міфологією та був місцем проживання демонів та примар. Подібного роду легенди та розповіді про це місце, японцям відомі з середньовічних часів. На сьогоднішній день також існує велика частина населення Японії, котра переконана, що це місце і до сьогодні належить усіляким темним створінням і що до нині тут правлять надприродні сили, демони та примари, котрі живуть серед дерев Аокігахари.


Самогубства у лісі Аокігахара

Сьогодні можна стверджувати, що ліс Аокігахара займає друге місце у світі за популярністю, куди люди приходять покінчити життя самогубством після мосту «Золота Брама» у Сан-Франциско. Кожного року на просторах цього лісу знаходять людські тіла. Їхня чисельність складає, орієнтовно від 70 до 100 тіл на рік. Час з якого японська поліція почала офіційно займатися пошуком тіл людей, котрі здійснили над собою самогубство, вважається 1970 рік. З того часу ведеться офіційний підрахунок тіл, котрі знаходять і їхня кількість постійно зростає з кожним роком. Найчастіші способи, котрі люди обирають для того щоб себе вбити - це повішення та отруєння медичними препаратами. Згідно розповідей очевидців у лісі, повсюди можна зустріти сумки, пластикові пляшки та упаковки від медикаментів. Для цього достатньо зробити пару десятків кроків від протоптаних стежок та маршрутів.


Пошуком та подальшим похованням знайдених тіл, згідно японського законодавства, займається влада сіл, котрі найближче розміщені до лісу Аокігахара. Їх налічується три: Нарусава, Асівада (нині місто Фудзі-Каваґутіко) та Камікуїсікі (нині місто Кофу). Для цього, щорічно місцева влада виділяє кошти у сумі 5 мільйонів японських єн (1 218 000 гривень).


При заході в ліс встановлений щит на якому написано:

«Ваше життя є безцінним даром від ваших батьків. Подумайте про них і про вашу сім'ю. Ви не повинні страждати самостійно. Зателефонуйте нам 22-0110»


Для того щоб запобігти здійсненню нових самогубств, влада здійсню такі запобіжні заходи як: встановлення табличок зі зверненнями до людей та вказаними номерами телефонів довіри, встановлення відео нагляду повздовж дороги та стежин котрі ведуть до лісу. Також систематичне здійснення патрульних обходів патрульними та добровольчими групами самого лісі та навколишніх стежин і доріг, суттєво запобігає новим випадкам самогубства. Особливу увагу у патрульних привертають люди, котрі блукають лісами Аокігахари у класичному, діловому одязі у котрому вони імовірно сюди прибули прямо з місця своєї роботи. Тобто, це говорить проте, що емоційно-душевний стан людини такий, що вона навіть не задумується у якому вигляді вона подолала немалу відстань для того щоб нібито прогулятися цим лісом, а насправді імовірно здійснити самогубство. Поліція зразу затримує таких людей і дальше з ними ведеться відповідна робота з фахівцями.


Природні пам'ятки

Окрім цього всього ліс Аокігахари є національним природним парком. Через нього сформований не один туристичний маршрут. Одні маршрути прокладені до вершини Фудзі по північному схилу гори, а інші сформовані так, щоб насолодитися найкрасивішими лісовими масивами Аокігахари. Ліс розташовується на невеликій відстані від Токіо. Саме тому він є надзвичайно популярним місцем серед жителів міста для проведення дозвілля (пікніки, прогулянки на свіжому повітрі та інше).


Деякі природні пам'ятки парку:

  • «Крижана печера Нарусава» (японською: 鳴沢氷穴 氷穴, хе:кецу);

  • «Печера кажанів озера Сай» (японською: 西湖コウモリ穴 西湖蝙蝠穴, хе:Сайко коморі-ана);

  • «Печера вітрів Фугаку» (японською: 富岳風穴 富岳風穴, фу:кецу / кадзеана).



bottom of page